Att sy ett bärskydd

Nu när det är kallt ute och man vill bära sin bebis i bärsjal eller bärsele så måste man ha nått sätt att hålla bebisen varm och vindskyddad. Man kan ha en bylsig overall, en skitstor jacka som man har runt sig själv och barnet eller så fixar man ett bärskydd.

insidan

Ett bärskydd är som en overall som man sätter utanpå bärdonet. Den görs i bävernylon (utsida) och fleece (insida), så den håller både vind och regn/snö ute och håller värmen inne.

Då kan man ju fråga sig hur man gör. Jo det är inte så svårt faktiskt.

Det man behöver är:

0.9 m bävernylon på minst 110 bredd (men kommer nog alltid i 140 minst)

0,9 m fleece på minst 100 bredd (jag köpte en fleecefilt som jag klippte sönder, billigare än metervara och fint mönster)

2 st bältesspännen 25 mm

2 st bältesreglerare 25 mm

2,2 m nylonband 25mm

1 m resårband

10 cm rexlex (om man vill vara trafiksäker)

utklippt

Man klipper ut två stora tygbitar så som bilden visar. Observera att fleecen ska vara något mindre för den tänjer ut sig när man syr (fleecemåtten står inom parentes). Måtten är:

Höjd: 85 cm (82)

Bredd uppe: 56 (54)

Bredd nere: 106 (98)

Nederkant till hörn: 40 (39)

När man klippt ut bitarna så rundar man av hörnen i nederkanten, man kan runda av lite mer än vad jag gjorde. Man gör detta för att den ska få en rund form tillslut som smiter åt runt barnets fötter.

runda

På bävernylonet kan man om man vill sy fast ett rexlexband. sätt den ca 25-30 cm från ovankant och i mitten på bredden. Om man inte har en teflonfot till sin symaskin rekommenderas att ta en bit bakplåtspapper som man lägger mellan tyget och pressarfoten. Detta för att tyget ska kunna matas fram, i och med att bävernylon är lite ”kladdigt”.

papper

Remmarna som man behöver ska vara av följande längd:

2 st 70 cm

2 st 40 cm

remmar1

Elda i ändarna på de så de inte repar upp sig. Dessa ska placeras mellan bävernylonet och fleecen, banden ska ligga inuti (alltså där rätsidorna på tyget är) Placeringen av remmarna är att de långa banden ska sitta ca 3 cm ner från överkanten och de korta remmarna ca 3 cm från hörnet på mitten. Tyvärr råkade jag missa att fota detta och det är lite svårt att förklara på nått vettigt sätt. Men remmarna ska alltså placeras en liten bit från kanterna på de diagonala sidorna.

elda

Det du gör sen är att nåla fast tygerna räta mot räta.

Sy sidorna, men lämna överkanten osydd.

Vänd åt rätt håll.

Sy efter detta en liten kantstickning.

falla

Nu ska man sy kanalen för resåren (så att påsen blir en påse och inte en platt mantel) den bör vara ca 2,5 cm från kanten, så följ markeringen på symaskinen.

kanal

När detta är gjort ska man trä i resåren. Det bästa sättet att göra det är att ta en säkerhetsnål i ena ändan och föra fram den i kanalen. När största delen av resåren är inne i kanalen kan det vara bra att nåla fast den andra änden så den inte smiter in och man får börja om.

sakerhetsnal

Sy fast resåren efter att ha dragit åt den till önskad rynkning. Sy fast resåren ordentligt, klipp av ev extra resår men klipp inte för kort, spara någon centimeter.

Nu är det bara att sy ihop ovansidan. Gör det genom att vika in en centimeter och sy en liten kantstickning.

På remmarna ska man fästa bältesspännen. Regleraren är bäst att ha på de korta spännena så man lättare kan nå de när man bär skyddet. Om man vill lära sig hur man monterar spännena kan man titta här och klicka på sytips. Dock för de spännen jag hade så var man tvungen att trä ena delen lite annorlunda för att den skulle fästa ordentligt. Så här gjorde jag:

spanne-1 spanne-2 spanne-3 spanne-4

När det är färdigt att använda så ser det ut så här:

anvand

När man använder det så har man remmarna i kors på ryggen.

Jag som har en väldigt liten bebis blir bärskyddet väldigt stort, men den funkar ändå, framförallt slipper man sy en ny till nästa vinter då han blivit större.

/Sofia

Annonser

Ett svar to “Att sy ett bärskydd”

  1. Super! Din lösning är så mycket smidigare än de bärskydd som går att köpa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: